Nærbilde av en mobiltelefon og et nettbrett

Wifi

Mer

Produktpakker

Mer

Internett

Mer

Wifi

Mer

IT-tjenester

Mer

Fritidsbolig

Mer

Telia Play

Det blir stadig viktigere å ha et bra trådløst nettverk. I dag er det ikke godt nok med bare god dekning i stua. Den stadig økende bruken av mobile enheter og trådløse smarte hjem-produkter øker kravene til både trådløs dekning og trådløs kapasitet.

For å få best mulig dekning i hele huset er det en fordel at det trådløse aksesspunktet står plassert midt i området du oppholder deg. Overføringshastigheten påvirkes av dekningen, riktig plassering er derfor avgjørende. Vi omgir oss med stadig flere trådløse enheter, som kan bidra til å skape støy og forstyrre andre trådløse tilkoblinger.

 

Router

Om man har stort hus og vil ha god dekning i hele huset, bør flere trådløse aksesspunkt anskaffes.

Hvor skal vi installere utstyret?

Hvor ruteren eller hjemmesentralen din er plassert har mye å si for hvor sterkt du opplever at det trådløse nettet ditt hjemme er. Signalene i det trådløse nettet ditt er nemlig radiobølger, med de styrker og svakheter som følger med teknologien. 

Derfor er det viktig at du tenker gjennom plasseringen til det trådløse utstyret ditt.  

  • Plasser utstyret så høyt og fritt som mulig, ikke rydd det bort
  • Ikke ha bad og kjøkken mellom utstyret og der du trenger sterkt nett - fliser, rør, vann, betong, mur og speil stopper nemlig de trådløse signalene
  • Det er heller ikke en god ide å plassere ruteren bak TVen eller inni skap

Et lite tips er å tenke på ruteren din som en lampe - får du lys der du vil ha sterke signaler? 

 

ethernetkabel

Bruk nettverkskabel der du kan

Hvis du har stasjonær pc, spillkonsoll eller annet utstyr i nærheten av ruter eller nettverksuttak, bruk nettverkskabel så sant du har en tilgjengelig.

Kablet internettilgang vil alltid være mer stabilt enn trådløst, og hver enhet med kabel er én mindre som skal kjempe om den trådløse kapasiteten.

Dårligere dekning i deler av hjemmet

Opplever du at det trådløse nettet er dårligere i noen deler av huset? Da kan det være rekkevidden på det trådløse nettet som ikke er god nok.

Dette kan fort skje i større hus eller leiligheter, gjerne over 100 kvm. Da anbefaler vi at du setter opp et mesh-nettverk hjemme. Mesh-nettverket plukker opp og forsterker det trådløse nettet før det sendes videre. På den måten vil du få sterkere nett overalt.

 

Rekkevidde og signaler

Det trådløse modemet ditt sender ut to trådløse nett. Det ene heter «2,4 GHz»* og det andre «5 GHz». Begge nettene har samme passord, med mindre du har endret dette selv.

5 GHz-nettet støtter flere enheter, høyere hastigheter og er mindre utsatt for forstyrrelser. Det er dette nettet du som regel skal bruke.

2.4 GHz-nettet har lengere rekkevidde og støtter enheter som ikke kan bruke 5 GHz-nettet. Dette gjelder ofte smarte hvitevarer og eldre enheter. Det er verdt å merke seg at dette nettet har kapasitet til færre enheter enn 5 GHz-nettet.

Har du en eldre hjemmesentral eller ruter/modem kan navngivningen variere fra det over, men som hovedregel vil da 5 GHz-nettet være navngitt med «5G» og 2.4 GHz nettet med «2G».

 

mikrobølgeovn bak dør

Forstyrrelser på det trådløse nettet

Det trådløse nettet ditt består av radiosignaler, og disse signalene kan forstyrres av signalene fra andre enheter. 

Blant annet kan dette forstyrre de trådløse signalene:

  • Babycall
  • Mikrobølgeovner
  • Trådløst utstyr av eldre dato
  • Gamle telefoner og PCer
  • Chromecast
  • Lydplanke

Hvor mange enheter er koblet til det trådløse nettet?

Har du tre-fire telefoner, et par nettbrett, en TV eller to og et par PCer koblet til nettet i tillegg til smarthjemsduppeditter er du fort oppe i et tosiffret antall tilkoblede enheter. Og jo flere enheter som er koblet til nettet, jo svakere vil nettet til hver enhet bli.

Husk også at det alltid er bedre å bruke kablet nett, og at du faktisk kan gjøre så det trådløse nettet bedre ved å bruke nettverkskabel der du kan. Da frigjøres det nemlig trådløs kapasitet.

Er du usikker på hvor mange enheter som er koblet på det trådløse nettet, og om de egentlig trenger å være der, kan du forsøke å bytte navn og passord på det trådløse nettet. Da vil alle enhetene kastes ut og du kan logge inn på nytt med de du trenger.

 

Deaktivering av wifi for bruk av mesh-nettverk

Har du satt opp et mesh-nettverk hjemme er det viktig å slå av wifi fra ruteren eller hjemmesentralen din. Gjør du ikke det vil du kunne oppleve at enhetene dine hopper mellom de trådløse nettene. Dette kan skape forstyrrelser og ustabilitet på det trådløse nettet. 

Pass også på at alle enhetene som bruker wifi-nettet kobles til mesh-nettverket, ikke ruteren/hjemmesentralen. 

 

Ta kontakt med vårt kundesenter om du ønsker hjelp eller befaring for oppgradering av ditt trådløse nettverk.

Vi tilbyr det nyeste utvalget av trådløse enheter og kan sende deg et tilbud.

Vi kan hjelpe deg! Fortell oss hva du trenger så sender vi deg et tilbud.

Felt merket med * er obligatoriske.

Jeg godkjenner vilkår og betingelser*
Kundesenter composit

Ta kontakt med vårt kundesenter om du ønsker hjelp eller befaring for oppgradering av ditt trådløse nettverk.

Vi er ikke bare her for teknologien; vi er her for deg, lokalsamfunnet og våre fantastiske ansatte.

Vi gir tilbake til lokalsamfunnet

Ekte mennesker og fysisk kundesenter

Lokal forankring